ПОДРШКА ИНВАЛИДИМА И РАЗМЕНА ИСКУСТВА
27.10.2011

Град Ниш и Градска општина Палилула отпочели су 2010 године сарадњу са немачком организацијом Imternationaler bund (www.internationaler-bund.de ) која се бави сервисима подршке особама са инвалидитетом и постоји дуже од тридесет година. Представнике ове организације, које је предводио Норман Диснер, члан регионалног парламента за покрајну Хесен, задужен за социјалну политику, примили су Милан Ђурђевић, председник Скупштине и проф др Игор Новаковић, председник  Градске општине Палилула. Они су госте из Немачке упознали са резултатима активности општине Палилула на пројекту Exchange 3, који je недавно завршен, а односио се на подршку социјално угроженим лицима и особама са инвалидитетом.

Представници организације Imternationaler bund су три пута били у Нишу- каже Зорица Стоиљковић, чланица Већа Градске општине Палилула. Обишли су установе социјалне заштите у граду како би сагледали обим и ниво подршке који се пружају особама са инвалидитетом у нашој средини и држави у целини. Током августа месеца 2011. учињена је узвратна посета Немачкој где је осам наших стручњака (дефектолога и психолога) боравило недељу дана у Франкфурту у области Хесен у посети установама организације ИБ које пружају различите сервисе особама са инвалидитетом.

По речима менаџерки пројекта, Кристијане Ленч и Иване Стајковић, сарадња је отпочела разменом стручњака који раде са особама са инвалидитетом, у Нишу са наставницима из специјалне школе ''14.октобар'' и Центар ''Мара'' и у Франкфурту. Други део пројекта се дешава ове недеље у Нишу где наши стручњаци, сада Немачкој делегацији треба да представе начин рада са особама са инвалидитетом у нашој средини и оно што су од искуства из Немачке могли да пренесу-наглашава Ивана Стајковић.

Ово је почетак сарадње нишких и франкфуртских стручњака и први заједнички пројекат у области социјалне заштите инвалида а експерти имају договор за нови пројекат с којим ће аплицирати према фондовима ЕУ у наредном периоду.